Ons eigen huis bouwen in Soest




Home

De aankoop van onze bouwkavel


Eind januari 2007 brachten wij een bod uit op een perceel met een oppervlakte van 1005 m2.
Twee maanden later tekenden wij de voorlopige koopovereenkomst. Omdat de verkoper nog enkele stallen moest verwijderen voor de definitieve overdracht, verliep de koop via een zogeheten 'Groninger akte'.
Voor de definitieve aankoop hebben we de verkoper gevraagd een verkennend bodemonderzoek te laten uitvoeren door een gecertificeerd milieutechnisch adviesbureau. Een eventueel ongunstige uitkomst van het onderzoek - ernstig verontreinigde grond - hebben we als een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst laten opnemen.
Onze ter zake kundig makelaar heeft ons tijdens het aankoopproces met waardevolle adviezen bijgestaan.

Vrijstellingsprocedure

Het perceel is een gedeelte van het verkavelde erf van een voormalige boerderij. Hoewel het perceel als bouwkavel te koop werd aangeboden, had het op het moment van de koop nog een agrarische bestemming. Wij mochten het dus officieel nog geen bouwkavel noemen.

Wel had de gemeente Soest schriftelijk principe-medewerking verleend aan 'een vrijstellingsprocedure ten behoeve van een wijziging van een agrarische bestemming in de bestemming woondoeleinden'.
Voordat wij tot aankoop van het perceel zijn overgegaan, hebben wij bij de gemeente geïnformeerd naar de status van de principe-medewerking. We wilden tenslotte wel graag weten of er echt gebouwd mocht gaan worden op het perceel, of dat er een kans bestond dat de gemeente de toezegging zou intrekken en het perceel de agrarische bestemming zou blijven houden.

Hoewel de gemeente ons geen 100% uitsluitsel kon en mocht geven, waren wij na een gesprek met de afdeling Planologie en Bouwen voldoende gerustgesteld: terugdraaien van de principe-medewerking was zo goed als uitgesloten.


Voor een wijziging van de agrarische bestemming van ons perceel in een woonbestemming was een vrijstellingsprocedure artikel 19 lid 2 noodzakelijk.

Ruimtelijke onderbouwing

Voor het doorlopen van deze zogeheten 'korte vrijstellingsprocedure' dienden wij een ruimtelijke onderbouwing te (laten) opstellen.

Doorgaans wordt deze klus uitbesteed aan een stedenbouwkundig adviesbureau. Maar omdat wij hier - in financieel opzicht - niet op hadden gerekend en dit ten koste zou gaan van het budget voor onze woning, besloten wij om de ruimtelijke onderbouwing zelf te schrijven.
De afdeling Planologie en Bouwen van de gemeente Soest heeft ons daarbij de nodige medewerking verleend, waarvoor wij hen zeer erkentelijk zijn. Zo heeft de gemeente ons een voorbeeld verstrekt van een ruimtelijke onderbouwing van een project elders in Soest en ook nog de concept-versie van onze ruimtelijke onderbouwing van waardevol commentaar voorzien.

De vrijstellingsprocedure liep gelijktijdig met de aanvraagprocedure voor de bouwvergunning.
Bouwkavel
Architect
Aannemer
Bouwvergunning
Leveranciers
Bouw
Tijdpad
Contact

© 2008